Vajina Nedir?

Vajina Nedir?

Vajina yada vajen; Vajina girişi ile başlayan ve üst uç kısmında rahim ağzının yer aldığı içi boş silindir şeklinde bir yapı. Memelilerde dölün vücuda girdiği, insanda menstruasyon atıklarının vücuttan çıktığı organdır. Vajina, genişleyebilir ve esnek bir organdır. Ortalama bir vajina 7.5-10 santimetre arası uzunluğa sahiptir. Cinsel birleşme sırasında, bu uzunluk %200 artabilir ve vajina sorunsuz bir şekilde buna dayanabilir.

Bunun mümkün olabilmesi, "vajinal çadırlama" olarak bilinen bir olaya dayanmaktadır. Bir kadın uyarıldığı zaman, rahmin etrafındaki kaslar kasılarak rahmi yukarıya doğru çeker, bu da vajinanın genişlemesine neden olur. Bu esnekliğin evrimsel sebebi, bebeğin çıkışını sağlayabilmektir. 

Vajina Nedir?


Latincede "vāgīna" kelimesinden gelen, Türkçeye "vajina" olarak giren bu sözcüğün kelime anlamı "kılıf" veya "kın"dır. Dişilerin, lifli ve kaslı (fibromasküler) yapıda olan üreme organının bilimsel adıdır.

Canlılarda cinsel birleşme ve çocuk doğumu görevlerine sahiptir. İnsanlarda rahim (uterus) adı verilen boşluğa bağlansa da, vajinal boru rahim boynu (cervix) bölgesinde sona erer.

Erkeklerde bulunan tek kanal olan genital açıklık yapısının aksine, dişilerde iki açıklık bulunur: İdrar yolu (urethra) ve vajina. Vajinal açıklık, idrar yolu kanalından çok daha geniştir ve iki yapı da, etli yapıdaki koruyucu görev üstlenen yanaklar (labia) tarafından korunur. 

Vajina girişinde bulunan Bartholin adı verilen salgı bezleri cinsel ilişki sırasında vajina girişinin ve vajina duvarlarının kayganlaşmasını sağlar. Normalde ön ve arka duvarları birbiri üzerine katlanmış olarak duran bu yapı; Doğum eyleminde doğum kanalının yumuşak kısmının yapısında yer alır ve bebeğin başının geçmesine müsaade edecek kadar esner.

Vajen yüksek derecede esneyebilme yeteneğine sahip bir organdır. Bu özelliğini üç katmanından orta katmanını oluşturan kas katmanına borçludur.Cinsel ilişki esnasında genişliğini ve uzunluğunu duhul olan penisin çapına ve uzunluğuna göre belli oranlarda arttırabilmektedir.

Yorumlar