Dinlerin Cinselliğe Bakışı

Evli olmayan çiftlerin evlilik dışı cinsel ilişkilerini zina olarak nitelendiren çeşitli dinlerin tanımları ve yorumları farklıdır.

Dinlerin Cinselliğe Olan Bakış Açısı Nedir?

Dinlerin cinselliğe bakışı; Evli olmayan çiftlerin evlilik dışı cinsel ilişkilerini zina olarak nitelendiren çeşitli dinlerin tanımları ve yorumları farklıdır.

Budizm

Budizm genellikle seksi dünyevi bir arzu olarak görür ve arzunun insanların acı çekmesine neden olan bir faktör olduğunu öğretir. Budizm, cinsel ilişkilerin sevgi, saygı ve rıza içinde yürütülmesini teşvik eder. Ancak bazı Budist rahipler için cinsel aktivite ve evlilik yasaktır. Ayrıca Sekiz Katlı Yüce Yolun beşinci maddesinin gereklerine göre, kişi ne aseksüel ne de seks kölesi olmamalıdır. İnsanların ruhsal gelişimine aykırı olmadığı sürece seks yapmak kötü bir davranış değildir. Evlenmeden önce birlikte olmak yasa dışı değil ama eşinizi aldatmanız iyi bir davranış değil. Dahası, kişinin daha yüksek ruhsal gelişim elde etmesi için cinselliğin son derece gerekli olduğu öğretilir.

Hristiyanlık

Cinsellik, Hıristiyan kilisesinde alınan kutsal evlilik yeminlerinin gerekli bir parçası olarak, çiftin çocuk sahibi olma niyetini ortaya koyar. Seks, kişinin partnerine verebileceği en özel ama paha biçilemez hediyedir. Evlilik dışı seks, Hıristiyan inançlarında iffetsizlik olarak adlandırılır. Cinsel ilişki meyvesi olarak dünyaya gelen çocuk, Allah'ın nimetini, büyüklüğünü ve cömertliğini gösterir. Yeni Ahit'te şöyle denir: "Zinacılar, putperestler, düzenbazlar. Tanrı'nın krallığının güzelliklerinden yararlanamayacaklar." Koine Yunancası zina porneia olarak adlandırılmıştır ve günümüzde ahlak dışı sayılan her türlü yazı, çizim ve teyp kayıtlarını yapma işine pornografi kelimesi buradan verilmiştir.

Hinduizm

Hinduizm insanın tüm sorunlarının maddî dünyadan kaynaklandığını söyler. Cinsel tutku ve istekler bir kişiyi ruhsal bilgelikten uzaklaştıran şeylerdir. Doğru yerde ve doğru zamanda olan cinsellik kişiyi Nirvanaya ulaştırmak için bir basamak olabilir. Bunun yanında Kama Sutra kişinin cinsel arzularını bastırmaması, cinsel yaşamını mükemmelleştirerek ilâhi seksi tatması için ortaya çıkmıştır.

İslam

İslam dinine göre, nikâhtan önce cinsel ilişki kesinlikle yasaklanmıştır: "Sizden kimin, hür mü'min kadınlarla evlenmeye gücü yetmezse sahip olduğunuz mü'min genç kızlarınızdan (cariyelerinizden) alsın Allah sizin imanınızı daha iyi bilir. Hepiniz birbirinizdensiniz. Öyle ise iffetli yaşamaları, zina etmemeleri ve gizli dost tutmamaları halinde sahiplerinin izniyle onlarla evlenin, mehirlerini de güzelce verin. Evlendikten sonra bir fuhuş yaparlarsa, onlara hür kadınların cezasının yarısı uygulanır. Bu (cariye ile evlenme izni), içinizden günaha düşmekten korkanlar içindir. Sabretmeniz ise sizin için daha hayırlıdır. Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.''

İslam inancına göre kişi kendini nikâh olmadığı takdirde cinsel şeylerden sakınmalıdır; fakat nikâhtan sonra karı koca arasında olacak cinsî münasebetlere âdet dönemlerinde olduğu gibi ve anal yolla birleşmeler gibi yasaklar dışında sınırlamalar getirilmez.

Buna göre bir eşin görevi eşini diğer yönlerde olduğu gibi cinsel yaşamda da mutlu etmektir. İslam dininin bazı mezheplerinde bir kadına eğer kocası cinsel yönden yeterli gelmiyorsa boşanma hakkı verilir. Hem aldatma hem de nikâh öncesi ilişki Kur'an da yasaklanmış olduğu gibi Şiî Mezhebi'nde Muta Nikâhı adı verilen yöntem ile para karşılığı süreli evlilik yapılır.

Tam bir nikâhın kıyılmadığı bu yöntem ile kişiler dinen helâl hâle gelen cinsel birleşmeyi yaparlar ve sözleşmenin öngördüğü tarihte birbirlerinden ayrılırlar ve birbirlerinden nafaka, tazminat vb. talep etmezler. Fakat Müt'a nikâhı birçok alimce yanlış olarak görülmektedir ve Sünnilikte ve Anadolu Aleviliğinde uygulanmaz.

Yahudilik

Yahudilikte cinsellik; Yahudilerin kutsal kitaplarında zina, putperestlik ile bir tutulmuştur. Tanrı'ya edilen kutsal evlilik yeminini bozulmuş sayılır. Yahudiliğe göre bir başka tanrıya ibadet etmek Tanrı'yı aldatmaktır ve dolayısıyla zina ederek Tanrı aldatılmış sayılır ve bu olgu On Emir'e aykırıdır.

Yahudilikte evlilik dolayısı ile cinsel ilişki sadece bir Yahudi kadın ve erkek arasında yapılabilir.

Başka dinden eş seçilemez. Bunun haricinde Yahudi inançlarına göre aralarında nikâh bağı bulunmayan bir kadın ile erkeğin kapalı bir ortamda yalnız kalması yasaktır. Yahudi inancını benimsemiş olan kişiler karşı cinsten birisine temasta bulunmaktan kaçınır. Eğer kişi karısı ise, yani nikâhlılar ise bu sorun ortadan kalkar.

Bunlar sadece birkaç örnektir ve her dinde farklı yorumlar ve mezhepler bulunabilir. Ayrıca bireysel inançlar ve kültürel faktörler de cinselliğe bakış açılarını etkileyebilir. Bu nedenle dinin cinselliğe genel bakışını anlamak için daha detaylı ve derinlemesine araştırma yapmanız önerilir.

Yorumlar